Ventilationsbranschen i förändring: trender att ha koll på
Vilka trender ser vi i ventilationsbranschen?
Energieffektivitet, flexibla regler och smarta byggnader med IoT-teknik står i fokus när ventilationsbranschen strävar efter mer hållbara lösningar. Här delar vi med oss av våra insikter om trender som kan vara viktiga att ha koll på framöver.
Hållbarhet och energieffektivitet
Framåt ser vi ett större fokus på energieffektivitet och hållbarhet inom ventilationsbranschen. EU ställer krav på att minska energiförbrukningen och koldioxidutsläppen från byggnader som en del av arbetet för att uppnå klimatneutralitet till 2050. Ecodesign-direktivet uppdaterades senast i juli 2024 och direktivet ser till att produkter som använder energi måste uppfylla vissa minimikrav på energieffektivitet för att få sättas på marknaden.
Ventilationssystem med värmeåtervinning, bättre isolering och energibesparande teknik kan bli viktigt framåt för att möta EU:s krav om energieffektivitet.
Smarta byggnader med IoT
Digitalisering och uppkopplade system blir allt viktigare för utvecklingen av smarta byggnader. Integrering av IoT i ventilationssystem möjliggör bättre kontroll och optimering av ventilationen, vilket kan resultera i förbättrad komfort och minskade energikostnader.
IoT står för ”Internet of Things” och är ett nätverk av uppkopplade enheter som kan kommunicera med varandra och internet utan någon mänsklig inblandning. Ett ventilationssystem med IoT blir smartare och mer automatiserat och kan till exempel anpassa luftflöden baserat på realtidsdata. En växande trend är just reglerande ventilation, där luftflödet anpassas i realtid baserat på exempelvis koldioxidnivå och antal personer som befinner sig i byggnaden. Detta kan skapa ett hälsosamt inomhusklimat och gör energianvändningen mer effektiv, vilket kan bli avgörande för att skapa smarta och mer hållbara byggnader.
Mer flexibla byggregler
Möjligheternas byggregler träder i kraft 1 juli 2025 och syftet med de nya reglerna är att främja innovation inom byggbranschen och uppmuntra användandet av nya tekniska lösningar, material och metoder. Detta kan skapa en större frihet i byggprocessen, och andra ventilationslösningar som kan leda till att öka energieffektiviteten och minska byggnaders klimatpåverkan kan få ta en större plats.
Inomhusluftens kvalitet
Covid-19-pandemin skapade en ökad uppmärksamhet kring inomhusluftens kvalitet och hur dålig luft kan påverka både vår fysiska och mentala hälsa negativt. Ventilationssystem som kan filtrera bort virus, partiklar och föroreningar ser ut att bli alltmer efterfrågade.
Renovering av äldre ventilationssystem
Många äldre byggnader behöver uppdatera sina ventilationssystem för att möta dagens krav på energieffektivitet och god luftkvalitet. ROT-projekt är avgörande för att modernisera befintliga byggnader och skapa ett hälsosamt inomhusklimat. Genom ombyggnad, renovering eller tillbyggnad av en byggnad kan man förbättra energieffektiviteten och ventilationens prestanda, vilket kan minska energikostnader och klimatpåverkan. Dessutom kan ett ROT-projekt hjälpa till att höja fastighetens värde.
Ventilationsbranschens utveckling pekar mot en framtid där energieffektivitet, hållbarhet och teknisk innovation går hand i hand. Mer flexibla byggregler, smarta byggnader med IoT, luftflöden som kan anpassas i realtid och fokus på bättre luftkvalitet; alla dessa trender strävar efter samma mål – en mer hållbar framtid.